Pensioen Assurance

Nederland kent mogelijk 70.000 bedrijven die geen premie betalen aan een bedrijfstakpensioenfonds (BPF), terwijl ze daar wél onder vallen. Hierdoor lopen BPF’s voor miljarden aan inkomsten mis terwijl ze wel uitkeringsverplichtingen hebben. Bestuurders en adviseurs van deze bedrijven zoals fiscalisten, accountants maar ook pensioenadviseurs, moeten snel in actie komen. De financiële gevolgen kunnen namelijk desastreus uitpakken.

Een Nederlands bedrijf kent de verplichting zich aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds op het moment dat dit bedrijf onder de reikwijdte (werkingssfeer) van dit pensioenfonds valt. Deze verplichtstelling is al sinds het ontstaan van BPF’s wettelijk vastgelegd, vertelt Sander Deelstra, fiscaal econoom en gespecialiseerd in pensioenconstructies. “BPF’s zijn opgericht door de sociale partners. Je kunt bij een sociaal systeem als dit niet uitgaan van vrijwilligheid.” Door de veelal hogere kosten sloten bedrijven in het verleden zich, ondanks de verplichtstelling, lang niet altijd aan bij een BPF. “Dat was heel lang ook geen probleem”, stelt Deelstra. “Er werd door de pensioenfondsen minder actief op gecontroleerd. Die situatie is sinds 2007 echter aan het veranderen.”
De oorzaak daarvan ligt in de jurisprudentie die de regelgeving van de wetgever met betrekking tot BPF’s steeds duidelijker interpreteert. Daaruit blijkt dat werknemers die in een bepaalde bedrijfstak werken of hebben gewerkt, áltijd recht hebben op pensioenuitkering van het bijbehorende BPF. Of de werkgever nu premie heeft betaald of niet. “Het enige wat ze moeten doen is naar het pensioenfonds stappen en aannemelijk maken dat ze bij een betreffend bedrijf werken of hebben gewerkt. Zo’n lastige procedure is dat niet, en fondsen kunnen het niet weigeren.”

Lees hier het hele artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *