Crowdfunding: en nu dan? 8 Vragen die je beantwoord moet hebben

In mijn eerdere blogs heb je veel kunnen lezen over crowdfunding als geldvrager of als investeerder. Je bent meer te weten gekomen over persoonlijke ervaringen van een investeerder en van ondernemers. Ook heb je een kijkje in de keuken gekregen van crowdfunding in specifieke sectoren zoals de maakindustrie, horeca en vastgoed. Tot slot zijn ook adviespartijen zoals de Kamer van Koophandel aan het woord geweest. Nu weet je dus “alles” over crowdfunding en kun je van start.

Of niet?
Nee, nee zo werkt dat niet. Wij mensen zijn gewoontedieren en houden niet zo van veranderen en onzekerheid. Mañana is er weer een dag. En als je gewend was om naar de bank te gaan met je financieringsbehoefte, dan doe je dat nog steeds. Ondanks het feit dat je weet dat banken minder krediet verschaffen. Zeker als dat bedragen tot € 250.000 betreft. Wist je al dat er in Nederland inmiddels voor meer dan € 100 miljoen euro gecrowdfund is en het merendeel naar bedrijven gaat? Overigens staan banken steeds meer open voor een hybride financieringsoplossing: bancair met crowdfunding samen. Veranderen is lastig dus is het fijn om met partijen samen te werken die de weg weten en je in hapklare informatiebrokken, de weg kunnen wijzen.

Hapklare brokken
Daarom nog eens op een rijtje de vragen die eerst beantwoord moeten worden voor je de juiste keuzes kunt maken voor je crowdfundingpad:

  1. Welk bedrag heb je nodig voor welk doel?
  2. Wat is je belangrijkste doel bij crowdfunding: financiering, ambassadeurs, naamsbekendheid, klanten of iets anders?
  3. Hoeveel of weinig haast heb je?
  4. Wat heb je te bieden?
  5. Welke doelgroep hoop je te bereiken?
  6. Heb je een eigen netwerk?
  7. Hoe (social) media vaardig ben je?
  8. Hoe zitten je financials in elkaar zoals je prognoses, business plan en/of 3 jaarcijfers?

Op elk crowdfunding potje past een dekseltje. Pas als deze vragen beantwoord zijn, kun je de juiste keuzes maken zoals de keuze voor de juiste vorm van crowdfunding, het juiste platform en het strategisch- en marketingplan om je doel te bereiken.

Manaña of today?
Ga je voor mañana of ga je nu spijkers met koppen slaan voor o.a. je startup, groei-, innovatie-, voorraad-, transport- of duurzaamheidsinvestering? That’s the question.

Wil je toch liever wat hulp van insiders? Kom dan naar de MasterClass “Starten met Crowdfunding” op 9 juni in Utrecht. Meer informatie en inschrijven via EventBrite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *