Crowdfunding & Keuzes: zoveel platforms!

Hoe meer platforms er op de Nederlandse markt komen, hoe lastiger het is een goede keuze te maken. Vooral voor de crowdfunder -degene die geld nodig heeft. Elk platform heeft namelijk zijn eigen regels, voorwaarden, doelgroep en mogelijkheden. En niet elk platform is even succesvol in wat ze doet. Met andere woorden; jouw project met als doel gefund te worden heeft niet overal evenveel kans van slagen. Of voor de investeerder: de kans op default (jouw project loopt fout en je bent jouw geld kwijt) is bij het ene platform groter dan bij het andere platform.

Combi

Je ziet ook steeds meer platforms combinaties aanbieden van crowdfundingvormen. Waar je “vroegah” nog simpel kon kiezen: ‘rewards’ past bij mij dan moet ik dus bij dat platform zijn, gaat dat vandaag de dag ook niet meer op. Je kunt in de praktijk zelfs 3 crowdfundingprojecten naast elkaar hebben lopen met bijvoorbeeld een donatie-, een rewards- en een leningen project. Allemaal bij hetzelfde platform of bij 3 verschillende platformen. Denk aan een biologische zorgboerderij die een donatie nodig heeft voor aanpassingen van het sanitair voor gehandicapten, uitgifte van biovlees in ruil voor een investering en terugbetaling van rente en aflossing tbv een investering.

Financiering nodig?
Voor het gemak richt ik me in deze blog op de crowdfunder. Want… je hebt de crowdfunding-klok horen luiden en je bent nu op zoek naar het klepelsucces. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar bedenk: Keulen en Aken zijn niet op dezelfde dag gebouwd. Ga dus niet voor grote stappen snel thuis, maar bereid je crowdfunding project goed voor.

Hoe je dat doet?
De belangrijkste vraag om te beantwoorden is: wat is jouw hoofddoel? Is dat geld, media aandacht, marktonderzoek naar jouw product/dienst, betrokken ambassadeurs, partijen aan je verbinden die jou zakelijk verder kunnen helpen, vooral héél SNEL geld, naamsbekendheid of toch iets anders? Daar begint jouw crowdfundingreis en pas als je dat duidelijk hebt, kun je de overige vragen gaan beantwoorden waardoor je uiteindelijk uitkomt bij:

  • De voor jou meest geschikte vorm(en) van crowdfunding
  • De voorwaarden waar aan het platform voor jouw project moet voldoen
  • De (financiële cijfer-) eisen waar jouw project aan moet voldoen
  • De campagne effort die jouw project nodig heeft

Als je op die zaken een antwoord hebt geformuleerd, pas dan is het mogelijk om een goede keuze te maken voor het crowdfundingplatform dat er voor kan zorgen dat jij met jouw unieke crowdfunding project er alles uit haalt wat er in zit. En denk daarbij niet alleen aan het financiële doel, maar ook aan het jezelf op de kaart zetten met crowdfunding. Crowdfunding is in mijn ogen een zeer sterke marketingtool voor bijvoorbeeld naamsbekendheid en engagement van jouw publiek.

Hoe je dat doet?
Er zijn inmiddels een aantal financieel specialisten en accountants die crowdfunding ervaring hebben opgedaan. Zij zijn goed in wat ze doen: de financiële kant van het verhaal. Het beste overzicht en inzicht vind je echter toch vaak bij gespecialiseerde crowdfunding consultants. Daar zijn er nog niet veel van in Nederland dus die keuze is gelukkig nog vrij makkelijk. Vind jij de stap naar een consultant te groot en wil je je eerst verder verdiepen in de materie? Ook dat kan door middel van algemene financiering webinars of specifieke crowdfunding webinars.

Veel succes met crowdfunden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *